Wyposażenie sklepu od A do Z – część 2

Wyposażenie sklepu – lady chłodnicze

Zapraszamy do zapoznania się z naszą serią artykułów, które mogą być pomocne podczas wyposażania sklepu. W poprzednim artykule skupiliśmy się na opisaniu regałów chłodniczych. Wymieniliśmy najważniejsze elementy, które przyszli inwestorzy powinni brać pod uwagę przy doborze odpowiednich urządzeń. W tym wpisie skupimy się na ladach chłodniczych.

Lady chłodnicze – serce sklepu

Stoiska tradycyjne, których podstawowym elementem wyposażenia jest lada chłodnicza, często generują duży obrót. Mięso czy wędliny, kupowane na takim dziale cieszą się dużym zaufaniem klientów. W początkowej fazie pandemii koronawirusa klienci swoją uwagę skierowali do bonet chłodniczych, w których mogli kupić produkty paczkowane. Teraz powoli wszystko wraca do normy i wiele sieci odnotowuje wzrost sprzedaży z lad chłodniczych.

Producent lad sklepowych, wentylowanych oraz statycznych.

Dynamiczna czy statyczna

Przepływ powietrza w ladach odgrywa najważniejszą rolę, gdyż to właśnie od niego zależy jak długo towar będzie miał odpowiednią jakość i wygląd. Prawidłowo zaprojektowana termodynamicznie lada chłodnicza może oszczędzić inwestorowi wielu strat na towarze. Wielu producentów lad chłodniczych stosuje dwa rozwiązania wentylacji swoich urządzeń:

  1. Dynamiczna – ruch powietrza w takiej ladzie wymuszony jest poprzez wentylatory, które umieszczone są przed albo za parownikiem. Dzięki takiemu rozwiązaniu w ladzie cały czas jest cyrkulacja zimnego powietrza, a rozkład temperatur jest równomierny.
  2. Wentylacja statyczna – w przypadku takiego rozwiązania ruch powietrza odbywa przy wykorzystaniu grawitacji. Powietrze po wydostaniu się z parownika spływa po towarze schładzając go. Niestety lady tego rodzaju mają problem z równomiernym utrzymaniem temperatury w meblu. Zazwyczaj jest tak, że przy parowniku jest + 3ºC, a przy szybie już +7ºC.

Z naszego doświadczenia najlepszym rozwiązaniem są lady wentylowane, które oprócz prawidłowo rozłożonej temperatury, posiadają również większą powierzchnię ekspozycyjną. Lady statyczne ze względu na swój sposób wentylacji zazwyczaj są płytsze i ich powierzchnia ekspozycyjna jest długa na 60cm. W przypadku lad dynamicznych długość wewnątrz lady może osiągnąć nawet 100 cm.

Wyposażenie sklepów w energooszczędne meble chłodnicze, lady i regały.

Czym charakteryzuje się lada chłodnicza w wersji mięsnej?

Lady chłodnicze mogą pracować w zakresie temperatur od 0ºC do + 8ºC w zależności od sprzedawanych z nich towarów. Idealną temperaturą do przechowywania mięsa oraz wyrobów wędliniarskich jest 0ºC/+2ºC. Ustawienie takiej temperatury będzie skutkowało zaszranianiem się parownika, w związku z tym, że temperatura odparowania jest ustawiona niżej niż dla lad chłodniczych, z których sprzedaje się sery czy ryby. Lady powinny być wyposażone w system grzałek, których zadaniem jest podgrzanie parownika, żeby cały lód, który się na nim odłoży uległ rozpuszczeniu. Następstwem braku grzałek będzie pokrycie się lodem parownika, przez co, wydajność lady zdecydowanie spadnie. Reasumując inwestor będzie narażony na częste wizyty serwisu w celu rozmrożenia lady chłodniczej.

W naszej ofercie posiadamy lady w wersji z grzałkami, dodatkowo wentylowane od spodu. Zapewnia to jeszcze dodatkową cyrkulację powietrza.

Lady i regały chłodnicze Warszawa oraz instalacje chłodnicze Warszawa

Czy warto oszczędzać na jakości?

W dwóch poprzednich artykułach opisaliśmy, na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze regałów i lad chłodniczych. Inwestor zazwyczaj kupuje meble chłodnicze na okres 10-15 lat, stąd warto poświęcić trochę czasu na wybór odpowiednich urządzeń. Kierowanie się jedynie ceną może w czasie ich eksploatacji narazić inwestora na dodatkowe koszty lub czynności.

Kupując u nas meble chłodnicze, kupujecie Państwo nasze 40-letnie doświadczenie. Oferujemy lady i regały chłodnicze z własnym agregatem na czynnik R744 i R290 oraz na zasilanie zewnętrzne.

W następnym artykule opiszemy regały suche druciane z naszej oferty.

Zapraszamy do kontaktu.